Haber

YÖK Başkanı’ndan YKS Değerlendirmesi

YKS değerlendirmesi YÖK Lideri Özvar tarafından yapıldı. Özar, “Sınav yeterlik sınavı değil, başarı sıralama sınavıdır” dedi.

“Çağın mesleklerine yönelik programlar açtık, açmaya da devam ediyoruz”

“208 üniversitemiz, Türkiye’nin yeni yüzyılını inşa edecek öğrencilerini bekliyor. “Öğrencilerimiz istihdam kaygısı olmadan kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeye çalışsınlar” diyen Özvar, “Bu yıl önlisans programlarımıza 388 bin, lisans programlarımıza 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan açılmış durumda. Açıköğretim ve uzaktan eğitim kontenjanlarımızla birlikte toplam 1 milyon 61 bin kontenjan bulunmaktadır.34 yaş üstü kadın, depremzede adayları ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar dahil edildiğinde toplam kontenjan 1 milyon 111 bine ulaştı Bu kontenjanlara ek olarak 15 bin civarında KKTC üniversiteleri ve yurt dışındaki üniversiteler için kontenjan ayrıldı.

“Depremde öğrencilere 24 bin 641 ek kontenjan ayrıldı”

YÖK Başkanı Erol Özvar, “Barajın kaldırılmasıyla birlikte daha fazla adayın tercih yapma imkanı oldu ve üniversiteye kabul edilme şansları arttı” diyerek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu, bu yıl 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Tüm öğrencilerimizin dijital okuryazarlık, kodlama ve yazılıma ilgi duymasını bekliyoruz.

Sınava girecek tüm adaylara başarılar dileyen Özvar, kendilerine şöyle seslendi:

“Her birinizin hayallerinize doğru emin adımlarla ilerlemesini dilerim. Unutmayın, sınavlar sadece bir adımdır, gerçek başarı, hayatınızın her alanında kendinizi geliştirirken edineceğiniz deneyim ve bilgilerle şekillenir. Yükseköğretim Kurulu olarak öğrencilerimizin her adımında yanlarında olduğumuzu bilmenizi isteriz. Üniversite öğrencilerimizin her biri gelecekte ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak değerli bireylerdir. Bu yolda tüm değerli öğrencilerimizin yanında olmaktan gurur duyuyor ve başarılarını yürekten destekliyorum. 208 üniversitemiz, Türkiye’nin yeni yüzyılını inşa edecek öğrencilerini bekliyor. Öğrencilerimiz istihdam kaygısı taşımadan kendilerini en uygun şekilde yetiştirmeye çalışmalıdırlar. Çağın mesleklerine yönelik programlar açtık, açmaya da devam ediyoruz. Üniversitelerimiz de öğrencilerimizin kendi alanlarındaki yetkinliklerini artıracak programlar açmaktadır. Öğrencilerimize hangi bölümde çalışırlarsa çalışsınlar bilişim, yapay zeka ve programlama ile uğraşmalarını, bir programdan çok iki program ve yan dallar yapmalarını tavsiye ederim. Tüm bölümlerden öğrencilerimizin dijital okuryazarlık, kodlama ve yazılıma ilgi duymasını bekliyoruz.”​

Petrol Doğalgaz, Offshore Mühendisliği, Maden Mezunlarına Staj ve İstihdam Konuları Sağlıyoruz

Öğrencilere sınav sonrası süreçle ilgili tavsiyelerde de bulunan Özvar, “Öğrencilerimiz sadece çok bilinen programları değil, bunların dışında kalan programları da tercih ettiklerinde yeni fırsatlar sunacaktır. onlar için. Özellikle YÖK olarak üniversite-sanayi işbirliği kapsamında bazı programlarda öğrencilerimize burs, staj ve lisansüstü istihdam açısından avantajlar sunmaktayız. Örneğin yapay zeka mühendisliği, petrol doğal gaz, deniz mühendisliği, harita ve harita mühendisliği, madencilik, dokuma ve deri mühendisliği gibi bölümleri tercih eden öğrencilerimize staj, burs veya istihdam desteği sunuyoruz. Aday öğrencilerimize farklı programları araştırmalarını ve kendilerine fayda sağlayacak alternatifleri değerlendirmelerini tavsiye ederim.” söz konusu.

YKS’de Baraj Uygulamasını Kaldırdık

Yükseköğretime olan talebe yanıt olarak 2022 yılı itibari ile YKS’de baraj uygulamasını kaldırdıklarını hatırlatan Özvar, “Yaptığımız bu düzenleme ile YKS bir eleme sınavı olmaktan çıkıp başarıya dayalı bir sıralamaya dönüştü. sınav. Ayrıca sınav sürelerinin uzatılması ile öğrencilerimizin yaşadığı stres azaltılmıştır. Daha da önemlisi barajın kaldırılmasıyla birlikte hem önlisans hem de lisans programlarını tercih edecek aday sayısı arttı. Tercih havuzu büyüdükçe kalite de arttı.” söz konusu. 208 üniversitenin Türkiye’nin yeni yüzyılını inşa edecek öğrencilerini beklediğini kaydeden Özvar, “Öğrencilerimiz istihdam kaygısı taşımadan kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeye çalışmalılar. Üniversitelere gelecek yeni öğrencilerimiz Türk asrını inşa edecek öğrencilerdir. İstihdam kaygısı olmadan kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeye çalışsınlar. Gençlerimizin kaygı ve kaygıdan uzak, aydınlık bir geleceği olsun.” şeklinde konuştu.

“YKS Başvuru Sayılarında Artış Var”

Yükseköğretime olan talep nedeniyle YKS’deki baraj uygulamasını kaldırdıklarını hatırlatan Özvar, şunları kaydetti:

“Bu kararın hemen ardından sınava giren aday sayısında yüzde 24’lük bir artış oldu. Bu yıl da aynı yüksek talebi görünce aslında yükseköğretime olan ilgi ve talebin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gördük. Geçen yıl ile karşılaştırırsak bu yıl başvuru sayısında yaklaşık yüzde 9’luk bir artış görüyoruz. Bu da bize yükseköğretime olan talebin artarak devam ettiğini gösteriyor.”

YKS’de Baraj Uygulamasının Kaldırılmasıyla Aday Sayısı Açıkça Arttı

Sınava girecek adaylardan baraj kaygısı taşımadan sadece sınava odaklanmalarını isteyen Özvar, potansiyellerini en üst düzeyde ortaya koymalarını beklediğini belirterek, “Baraj uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte tercih yapacak aday sayısında önemli bir artış olmuştur.Daha fazla adayın seçme şansına sahip olması ve üniversiteye girme şanslarının artması.Yükseköğretimin sadece mesleki ve eğitimsel bir eğitim olmadığının bilincinde olunması başarı değil, aynı zamanda tüm bunları içeren bir ‘yükseköğretim kültürü’, aldığımız kararla daha fazla gencimizin bu kültüre ulaşmasını sağlıyoruz.Eğitim alma şanslarını artırmak en değerli önceliklerimizden biri. gençlerimizin arzu ettiği alanlarda ve üniversitelerde… Bu sayede her bir gencimiz ilgi alanlarındaki becerilerini en yeterli şekilde geliştirebilecekleri bir üniversiteye yerleşme imkanı bulacaktır. Hem üniversite adaylarımızın hem de öğrencilerimizin beklentilerini karşılamak ve hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Geçen yıl Temel Yetenek Testi süresini 135 dakikadan 165 dakikaya çıkararak öğrencileri bu konuda da motive ettiklerini belirten Özvar, “Öğrencilerimizin alacakları puanlarla iyi bölümlere yerleştirileceklerine inanıyorum. . Ek kontenjanların geçen yıl dolması bunun en güzel göstergesidir” dedi. sözünü kullandı. Özvar, “Baraj uygulamasının sona ermesi ve sınav süresinin uzamasıyla birlikte sınava girecek öğrencilerimizin korkularını büyük ölçüde ortadan kaldırma fırsatı elde ettik. Buna göre sınava girecek öğrencilerimizin baraj kaygısı yaşamadan sadece sınava odaklanmalarını istiyor ve potansiyellerini en üst düzeyde ortaya çıkarmalarını bekliyorum. Yükseköğretime katılımın hem ülkemizde hem de dünyada mesleki, akademik ve sosyal kazanımlar açısından büyük bir değeri olduğunu biliyoruz. Üniversite eğitimi, bireye sadece ekonomik açıdan değil, sosyal, siyasal ve kültürel açıdan da katkı sağlamaktadır. Bu nedenle her bireyin üniversiteye erişiminin hayati önem taşıdığını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Biz de yükseköğretime erişimi artırmak ve daha kapsayıcı bir yükseköğretim anlayışı oluşturmak için veriye dayalı adımlar atmaya devam ediyoruz.”

  “Depremde öğrencilere 24 bin 641 ek kontenjan ayrıldı”

Deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihinin prestijiyle depremden etkilenen iller ile Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için bu yıl YKS’de ek kontenjan belirlediklerini kaydeden Özvar, şöyle konuştu: bu kapsamda depreme maruz kalan illerdeki devlet üniversitelerinde YKS ile öğrenci alan programlarda. mevcut kontenjan dışında yüzde 25’lik ek kontenjan ayırma kararı aldıklarını bildirdi. Vakıf üniversitelerinde her programa 1 burslu kontenjan ayrıldığına da değinen Özvar, “Böylece depremzede öğrencilerimize 21 bin 215’i devlet, 3 bin 426’sı vakıf olmak üzere toplam 24 bin 641 ek kontenjan ayırdık.” söz konusu.

Depremzede adaylarının ÖSYM tarafından belirlenen tercih sayısına göre diledikleri programları tercih edebileceklerine işaret eden Özvar, şöyle konuştu:

“Bu ek kontenjan depremzedelerimiz Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Adıyaman, Çukurova, Dicle, Fırat, Gaziantep, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, İnönü, İskenderun Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kahramanmaraş. İstiklal, Kilis 7 Aralık, Malatya Turgut Özal, Osmaniye Korkut Çet, Sivas Bilim ve Teknoloji ve Sivas Cumhuriyet olmak üzere 18 üniversiteyi kapsıyor.Bu vesileyle daha yükseğe erişim adına depremin yıkıcı etkisini hafifleteceğimize inanıyoruz. eğitim biraz.

“İlk defa 34 yaş üstü kadınlara ek kontenjan ayrıldı”

Geçmişte yükseköğrenim olanaklarından mahrum bırakılan 34 yaş ve üstü kadınlara üniversiteye girişte kolaylık sağladıklarını belirten Özvar, “Üniversitelerde ilk kez onlar için ek kontenjan ayırdık. Bu kapsamda 34 yaş ve üzeri kadınlara 8 bin 105 lisans ve 12 bin 937 ön lisans olmak üzere toplam 21 bin 42 kontenjan ayrıldı. terimleri kullandı.

Bu değerli adımla, geçmişte yükseköğretim olanaklarından yararlanamayan kadınlara bu fırsatları eşit bir şekilde sunmayı hedeflediklerini belirten Özvar, “Her bireyin kendi hedeflerini gerçekleştirmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. eşitlik ve kapsayıcılık ilkeleri doğrultusunda potansiyel 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile 34 yaşını doldurmuş kadınlarımızın üniversiteye yerleşmesi için ayırdığımız kontenjan sayesinde toplumumuzda daha kapsayıcı bir yükseköğretim anlayışının güçlenmesine de katkı sağlayacaktır. ” dedi.

-kotalar-

Yüksek Öğrenim Heyet Başkanı Özvar, üniversitelerin bu yılki kontenjanlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Kota planlarımızda hem çağın gereklerine hem de toplumsal ihtiyaçlara özel önem veriyoruz. Bu yıl örgün öğretimde 853 bin, önlisans programlarımızda 388 bin, lisans programlarımızda 465 bin kontenjan belirlendi. Bu kontenjanların yaklaşık yüzde 21’i vakıf yükseköğretim kurumlarına ayrılmıştır. Açık öğretim ve uzaktan eğitim kontenjanlarımızla birlikte toplam 1 milyon 61 bin kontenjanımız bulunmaktadır.

34 yaş üstü kadınlar, depremzede adayları ile şehit yakınları ve gazilere ayrılan kontenjanlar da dahil edildiğinde toplam kontenjan 1 milyon 111 bine ulaştı. Bu kontenjanlara ek olarak KKTC üniversiteleri ve yurt dışındaki üniversiteler için de yaklaşık 15 bin kontenjan ayrılmıştır.”

  “Yükseköğretimdeki kadın sayısı bu yıl ilk kez erkekleri geçti”

Yükseköğretim sistemimizde hâlihazırda vakıf yükseköğretim kurumlarında 746 bin, örgün öğretim ve devlet yükseköğretim kurumlarında 3 milyon 368 bin, açıköğretimde 2 milyon 836 bin olmak üzere 6 milyon 950 bin öğrencimiz bulunuyor.

Kız ve erkek öğrencilerimize baktığımızda geçen seneye kadar yükseköğretimde toplam erkek öğrenci sayısı kızlardan fazlaydı ancak bu yıl ilk kez kız öğrenci sayısı erkekleri geçti. Bu nedenle, şu anda kadınların yüksek öğrenimden erkeklere göre daha yüksek oranda yararlandığını görmek sevindiricidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türk türbanlı eskort istanbul kızlar
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort